Namibië: Op een Royal Enfield en een KTM door de Namibwoestijn

Het zandpad vanaf Grünau naar de accommodatie is deel van de eerste weg die vanaf Zuid-Afrika naar Windhoek liep, de hoofdstad van Namibië. Mijn KTM gromt tevreden door het losse zand, voor dergelijk terrein is het beestje tenslotte in de stallen van Mattighofen gefokt. Zo kom ik bij het Withuis, dat in 1912 door een Duitse immigrant werd gebouwd. De huidige eigenaars hebben hun agrarische activiteiten vanwege gebrek aan regen uitgebreid met een aantal gastenverblijven.

Michiel van Dam, foto’s Johan Kriek.

Mijn Zuid-Afrikaanse motormaat Johan Kriek heeft er een wit huisje gehuurd. Het witte huisje ernaast is voor mij. Met Johan heb ik al heel wat avontuurlijke tochten door zuidelijk Afrika gemaakt. Nu hebben we onze begerige ogen op Namibië laten vallen. Johan begroet mij vanaf zijn stoep met een mok rooibosthee in de ene hand en zijn bush hat in de andere. Op zijn klassieke Royal Enfield lijkt hij een incarnatie van één van de Zuid-Afrikaanse Voortrekkers die in de negentiende eeuw de binnenlanden van zuidelijk Afrika introkken. Het avontuur roept.

Totale lengte route:: 1877293 m
Download de route

Deel uitmaken van een bizar landschap

De hoofdverkeersader B1 is een pareltje van asfaltgieterij, maar wie daar verkeersdrukte op verwacht heeft het mis. De weg is voor Nederlandse begrippen net zo verlaten als de Kalahariwoestijn ten oosten en de Namibwoestijn ten westen. Een prachtig decor waar we langsrijden, zonder er nog deel van uit te maken. Want vanaf de verharde weg blijft het landschap op afstand.

REAGEER OP DIT ARTIKEL