vrijdag 29 maart 2024

Vanaf 2020 rijdt Ducati met radar en adaptive cruisecontrol

Ducati_Vanaf-2020-rijdt-Ducati-met-radar-en-adaptive-cruisecontrol

Steeds verder rukken veiligheids- en rijderhulpmidellen uit de autowereld op in motorwereld. Ducati kondigt aan dat het vanaf 2020 modellen uitrust met radar voor en achter als onderdeel van hun programma Safety Road Map 2025.

Met de radar aan de achterzijde houdt de berijder het verkeer in de gaten dat zich achter de motor bevindt, zodat ie op z’n hoede is wanneer er een mogelijk gevaarlijke situatie ontstaat. De radar aan de voorzijde omvat adaptive cruisecontrol. Wanneer ingeschakeld past dit systeem de snelheid van de Ducati aan op dat van het verkeer voor je, met inachtneming van de veiligste onderlinge afstand.

Gelukkig is er nog geen sprake automatische noodstop systemen. Het systeem is een geweldig hulpmiddel voor autorijders, maar een gruwel voor motorrijders. Tijdens een noodstop bevriest de motor als het ware zodat de berijder met geen mogelijkheid de manoeuvreerbaarheid en de geringe breedte van een motor kan inzetten om rampspoed te voorkomen.

Hoewel, er is wel sprake van een soort van ‘botsing’ alarm, die de berijder wanneer nodig bij de les houdt. Deze stappen moeten leiden tot meer veiligheid voor motorrijders en is een van de vele die de komende jaren zullen worden genomen. Denk aan bochten ABS op alle modellen en de samenwerking met Dainese waaruit het airbag jack dat communiceert met de motor is voortgekomen.

In het algemeen is wat Ducati doet positief nieuws. Systemen die het verkeer achter je in de gaten houden zijn geweldig, evenals adaptive cruisecontrol. Op een auto welteverstaan. Op een motor valt nog te bezien of deze systemen leiden tot minder ongevallen. Zeker is wel dat de prijzen zullen stijgen. Radar is niet goedkoop en doet de complexiteit van een motor verder stijgen zodat zelf sleutelen in de toekomst – bijna – onmogelijk wordt.

Maar de tijden veranderen en het is interessant om te zien of deze hulpmiddelen het motorrijden in de toekomst zullen veranderen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen