TV, Magazine en Club voor motorfans!
Promotor
 | 

Lengte: 250 km
Start en einde: Winterberg

[ BEKIJK DE ROUTE ]

Hollandse Alpen, aardstralen en indianen: het Sauerland biedt nét iets meer.

Gekscherend wordt het Sauerland ook wel ‘de Hollandse Alpen’ genoemd. Een bijnaam die nogal mank gaat omdat de hoogste top in dit Duitse middelgebergte niet verder reikt dan 841 meter (Kahler Asten), maar aan de andere kant: het barst er van de Hollanders. ‘s Winters kun je er voordelig en vooral lekker dicht bij huis skiën, ‘s zomers werken de grote hoogteverschillen - zo kenmerkend voor de grootste vakantieregio in Noordrijn-Westfalen - als een magneet op motorrijders. Het eten is ook nog oké en de meeste Gasthofen adverteren zelfs dat ze ‘Motorfreunde’ welkom heten. Wat wil een motorrijder nog meer? Misschien kant-en-klare toertochten die de vele vakwerkstadjes, stuwmeren (er zijn er zes) en een stuk of wat natuurwonderen met elkaar verbindt? Google een paar minuten en je treft er tientallen - in het Nederlands vertaald uiteraard.

Lijkt de Ardennen wel

Driekwart van het Sauerland is bergachtig bos, en wie ooit in de Ardennen heeft vertoefd, krijgt al na een paar kilometer toeren een deja-vu. De Waalse toeristentrekker lijkt wel heel erg op de Duitse evenknie: de hoogteverschillen zijn gelijk, beide natuurgebieden bezitten grotten en leisteengroeven (waarmee zowel de Duitse als Belgische huizen zijn bedekt). Alleen scoort het Sauerland op het romantisch vlak een factor 100 hoger - dankzij de talrijke vakwerkdorpjes, recreatiemeren en vele rivieren die er ontspringen. We vinden vooral de stuwmeren fascinerend, het grootste aantal van Duitsland, en dan vooral de Bigge-Stausee, die samen met de aansluitende Lister-Stausee (liep ion 1990 leeg vanwege bouwwerkzaamheden) het grootste stuwmerencomplex van Westfalen vormt. In 1965 kwam de 400 meter lange en 50 meter hoge stuwdam van eerstgenoemd meer gereed. Door de aanleg van het 12 kilometer lange (!) stuwmeer moesten bijna 2500 mensen worden geëvacueerd. Saillant detail: tijdens de Tweede Wereldoorlog sloeg de bevolking ook op de vlucht, maar toen waren het Engelse bommenwerpers die de dammen bombardeerden.

Aardstralen

En passant namen de geallieerden trouwens ook de grote steden in het Sauerland mee, waardoor hier nagenoeg geen historische gebouwen te vinden zijn. We hebben echter niets te klagen over de dorpen en stadjes die de B12’s net niet hebben geraakt. Het ronduit rustieke Schmallenberg (vakwerkhuizen en boerderijen op 625 meter hoogte) biedt het unicum van Stollen, oude mijnschachten waar men wijn in bewaarde maar waar nu de kuurgasten vertoeven. Heeft iets te maken met aardstralen die krachtige bewegingen zouden maken. En dat is iets waar Duitsers gevoelig voor zijn. De Hollandse kolonie Winterberg is een ‘Biker Treff’ bij uitstek, want het hyperactieve bergdorp (skiën, sledehonden rijden, paragliden, rodelen) is vertrekpunt voor vele (meerdaagse) toertochten door het stroomgebied van de Rijn. Bijzonder fraai gelegen is Attendorn, dat behalve het gebruikelijke Heimatmuseum een onderaards wonder biedt. De Attahöhle gelden als een van de mooiste druipsteengrotten van Duitsland. Voor ons een welkome afwisseling van de groene bovenwereld.

Hände hoch!

Tijdens onze toertocht komen we bij Elspe nogal wat Duits sprekende cowboys en indianen tegen. Dit zijn acteurs van de Karl-May Festspiele die Het Wilde Westen tot leven brengen. Winnetou’s die in werkelijkheid Wolgang of Ulli blijken te heten. Van juni tot augustus trekken hun openluchtspektakels met westernpaarden en stoffige woestijndorpjes duizenden toeschouwers.

Kortom, je moet een keer naar Sauerland. Al was het alleen al om een Teutoonse cowboy te horen zeggen: ‘Hände hoch, gib mir den Kanone!’

[ DOWNLOAD DE ROUTE ] [TERUG]

Harley-Davidson
Ik wil van mijn motorfiets af
Suzuki
Honda
Kawasaki
Ik wil van mijn motorfiets af
Kawasaki
Ducati
Caberg
BMW
Husqvarna
Schuberth
MACNA
Aprilia
Honda
Bridgestone
Harley-Davidson
HJC
Nolan
Moto Guzzi
KTM
Dane
Kushitani
Difi
Triumph
Indian
Bovag
Bayard
MotoPort
Suzuki
KNMV
TT Circuit Assen
Arai